Nationale carriere check
Aanbiedingen

Een carriere als Fotograaf?

Inderdaad een carriere als Fotograaf!

 

De uit Zwolle afkomstige fotograaf Vincent Hartman heeft er de nodige jaren over gedaan om echt met volle overgave het vak in te gaan. De fotograaf die begin jaren negentig marketing studeerde aan de Heao Windesheim, onderzocht de markt voor professionele fotografie zoals hem dat geleerd was om zo een weloverwogen beslissing te nemen om wel of niet het vak in te gaan. In het 2e jaar aan de Heao was Vincent meer met fotografie bezig dan met studeren. Overdag was hij aan het fotograferen op locatie of in de fotostudio, ’s avonds stond hij in de donkere kamer. Hij begon zich af te vragen of hij wel op de juiste opleiding zat? Niet ver van Zwolle, in de stad Kampen, was toen nog een kunstacademie met goed bekend staande richting Fotografie.

Op basis van het marktonderzoek, inkomensstudie en marktstructuur besloot Vincent zijn opleiding aan de Heao te vervolgen en Vincent Hartman Fotografie er als eenmanszaak naast te houden, iets wat tegenwoordig om vergelijkbare redenen, meer regel dan uitzondering is. In de jaren daarna heeft hij zichzelf verder als fotograaf ontwikkeld zonder omzetdruk en vergaarde tegelijkertijd zijn inkomen in loondienst.

 

De Fotograaf als creatief ondernemer

   

Inmiddels is de fotograaf van Fotostudio Vincent Hartman Fotografie fulltime in zijn eigen bedrijf werkzaam. In de weg er na toe heeft hij voor een werkgever geleerd hoe een ondernemeing op te bouwen. In dat proces zijn ook prive grote financiele risico’s genomen. Na jaren met veel plezier dit kunstje ‘ondernemen’ uitgeoefend te hebben bekroop hem toch de gedachte dat hij als fotograaf veel verder zou zijn geweest als hij die energie had gestoken in het fotografiebedrijf! Aldus geschiedde, na een jaar voorbereiding (dat dan weer wel) ging het roer om. De nieuwe auto’s werden vervangen door oude barrels, het inkomen teruggebracht naar een derde en er werd stevig geinvesteerd in opleiding (Fotoacademie), apparatuur en uiteindelijk in de fotostudio.

Fotostudio Vincent Hartman Fotografie is nu zelf erkend leerbedrijf en speelt een rol in het opleiden van Studenten van de fotovakschool en enkele ROC’s. Tijdens deze stageperiodes komt de student in aanraking met het vak fotografie in een bedrijfsmatige setting en met ondernemerschap. Een foto moet nu niet alleen goed, maar ook snel genomen worden, want tijd is ineens geld geworden. Net als Vincent toen, zijn de meeste studenten nog lang niet klaar om het onzekere pad van zelfstandig ondernemer in te slaan. Een baan als fotograaf in loondienst bestaat eenvoudigweg niet meer. Als Vincent het marktonderzoek van destijds weer zou doen dan zou hij iedereen moeten adviseren geen carriere als fotograaf na te jagen. Natuurlijk houdt hij wijselijk zijn mond.

 

Bedrijfsfotografie Zwolle

 

Vincent Hartman Fotografie heeft zich ontwikkeld tot veelzijdig fotografiebedrijf voor bedrijfsfotografie, reclamefotografie, productfotografie en interieurfotografie. De fotostudio in Heino, gemeente Raalte heeft een vaste rondwand waarbinnen mensen individueel of in groepen tot 15 personen gefotografeerd kunnen worden. Dit kan met een witte achtergrond, grijs of gekleurd. Ook wordt de rondwand gebruikt voor het vrijstaand fotograferen van middelgrote producten. Voor kleinere producten is er een opnametafel en zijn er macro-objectieven aanwezig. Bij productfotografie en bij het fotograferen van kleding op modellen staat de camera draadloos in verbinding met de computer zodat direct te zien is of het juiste beeld bereikt is. Ook is de fotograaf veelvuldig op pad door geheel Nederland voor het fotograferen van interieurs. 

https://www.studiovhf.com/blog/2014/12/16/vincent-hartman-fotografie-zwolle-bestaat-5-jaar