Nationale carriere check
Image default
Zakelijk

Hoe kun je veilig bestanden versturen?

Ben je verantwoordelijk voor een organisatie of ben je ondernemer? Dan wil je natuurlijk niet dat vertrouwelijke bestanden lekken. Er komen nog relatief vaak datalekken voor en doorgaans hebben ze verstrekkende gevolgen. Datalekken zijn namelijk bijzonder slecht voor de reputatie. Als ondernemer krijg je ook sneller met omzetverlies te maken, want klanten vertrouwen je minder snel. Bovendien kun je ook te maken krijgen met hoge boetes. Daarom is veilig bestanden versturen van groot belang. Dit geldt zeker voor de huidige samenleving, want tegenwoordig werken veel mensen voor een deel thuis.

 

Veilig bestanden versturen via de mail

E-maildiensten bestaan al een lange tijd, maar ze zijn nog steeds populair. Ook hybridewerkers versturen nog vaak bestanden via de mail. Het punt is echter dat veel werknemers niet bezig zijn met de veiligheid. Toch zijn ze daar verantwoordelijk voor en als manager of eigenaar moet je daarom ook goede veiligheidsprotocollen opstellen. Het openbare internet kun je beter niet gebruiken voor vertrouwelijke e-mails. Het is verstandiger om een VPN-verbinding te gebruiken. Gelukkig zijn er speciale VPN-aanbieders voor bedrijven en organisaties.

 

Hoe zit het met de clouddiensten?

Clouddiensten bestaan iets minder lang dan mails, maar ze worden tegenwoordig veelvuldig gebruikt binnen organisaties. Dat is ook niet gek, want ze zijn bijzonder praktisch voor projecten. Alle mensen met toegang uploaden gemakkelijk bestanden en die zijn ook meteen zichtbaar. Clouddiensten brengen helaas ook risico’s met zich mee. Alle documenten zijn namelijk zichtbaar en de beveiliging is vaak slecht. Ook hebben meerdere mensen de wachtwoorden en daardoor krijgen hackers gemakkelijker toegang.

Maak je gebruik van een clouddienst? Dan kun je het beste een abonnement nemen, want dan heb je betere beveiliging. Daarnaast kun je dan ook grotere bestanden versturen. Er zijn meerdere clouddiensten actief in Nederland. Onderzoek goed welke clouddienst het beste aansluit bij de aard van je onderneming.

 

Veilig bestanden versturen zonder internet?

Hackers opereren voornamelijk van afstand en om die reden is vooral internet gevaarlijk. Wil je de risico’s echt minimaliseren? Dan kun je ook op de ‘ouderwetse’ manier veilig bestanden verstanden. In de eerste plaats kun je een externe schijf kopen. Een externe schijf heeft voldoende opslagruimte voor grote bestanden. Daarnaast zijn externe schijven veilig, want je hebt geen internet nodig.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. Een externe schijf is bijvoorbeeld niet praktisch. Wil je bestanden bijvoorbeeld meenemen op reis? Dan kun je beter een USB-stick gebruiken. Op een USB-stick staat minder opslagruimte, maar ze zijn wel veel gemakkelijker mee te nemen. Ook zonder internet loop je natuurlijk risico’s. Je kunt een USB-stick bijvoorbeeld verliezen. Bovendien zijn het fysieke objecten en die zijn kwetsbaar.

 

Conclusie

Veel mensen werken voor een groot deel thuis. Daarom loop je als ondernemer meer risico op een datalek. Om die reden is het verstandig om bestanden veilig te versturen. We hebben in deze tekst verschillende opties besproken. Heb je weinig verstand van digitale veiligheid? Dan kun je natuurlijk ook ervaren vakmensen inschakelen.

Bezoek secudoc.nl voor meer informatie!