Nationale carriere check
Image default
Hobby en vrije tijd

Messen slijpen met een wetsteen

Een wetsteen is een geweldig gereedschap voor het slijpen van uw messen. Ze werken goed op zowel hard als zacht metaal. Om er zeker van te zijn dat u de juiste slijpresultaten krijgt, kiest u de juiste maat en vorm van wetsteen voor uw mes. Kies ook een wetsteen met de juiste braamgrootte. Hoe groter de braam, hoe meer metaal er wordt verwijderd.
Een wetsteen kiezen

Het kiezen van een wetsteen voor uw keuken is een essentieel onderdeel van het scherp houden van uw keukenmessen. Hoewel alle stenen nuttig zijn, zijn sommige beter voor bepaalde doeleinden dan andere. Om u te helpen de beste steen voor uw behoeften te kiezen, volgen hier een paar tips. Allereerst moet u ervoor zorgen dat u een steen kiest die past bij de grootte van uw mes. Meestal is een keukenmes ongeveer zes tot acht centimeter lang. Ook een slijpsteen moet groot genoeg zijn voor het lemmet. Ten tweede, kies een steen met een korrelgrootte die past bij de grootte van uw mes.

Het hardste materiaal voor messen is staal, dus kies een steen met een korrelgrootte die past bij de hardheid van uw lemmet. Middelharde messen kunt u het beste slijpen met grove korrels, die kunnen oplopen tot 800 grit. Grove slijpkorrels kunnen ook de vorm van een snede herstellen als die beschadigd is. Hoewel dit niet nodig is, moet u er zeker van zijn dat u een steen kiest die geschikt is voor het type lemmet dat u heeft.

Het gebruik van de juiste slijpsteen is essentieel voor het slijpen van uw messen. Kies een steen die u een consistente, hoogwaardige scherpte geeft. Een goedkopere steen lijkt misschien een goede koop, maar het kan langer duren voor u een vlijmscherpe rand krijgt of zelfs de rand van uw mes ruïneert. Het kiezen van een steen met de juiste korrelgradatie is het belangrijkste aspect van het kiezen van een slijpsteen voor het slijpen van uw messen. Als u niet zeker weet welke steen u moet kopen, kijk dan eens op deze Amazon link.
Een wetsteen gebruiken

Wetstenen zijn tweezijdige stenen met gruis aan de ene kant en fijne gruis aan de andere kant. Het gebruik van een wetsteen vereist geduld en zorgvuldigheid. U moet beginnen met het nat maken van de wetsteen. Leg vervolgens het blad op de steen met de grove kant naar boven. Beweeg het over de steen in een hoek van 15 tot 20 graden. Herhaal dit proces aan beide kanten. Uiteindelijk zou u een braam moeten zien ontstaan op het lemmet.

Als u messen slijpt met een wetsteen, moet u er altijd aan denken om daarna een hoonstaal te gebruiken. De randen van messen moeten gelijk zijn, omdat ongelijke randen kunnen leiden tot slechte snijprestaties. Lees de volgende instructies om de perfecte wetsteen voor uw behoeften te vinden. Gebruik altijd een wetsteen met een grove en een fijne korrel om ongelijke snijkanten te voorkomen.

Om een wetsteen te gebruiken voor het slijpen van uw messen, plaatst u het lemmet op de steen in een hoek van 15 graden. Oefen een lichte tot matige druk uit. U kunt het mes ook testen door het over een stuk fruit of groente te laten glijden. Zorg ervoor dat u voor elk mes dezelfde procedure volgt, want u mag alleen een mes gebruiken dat u goed kent. U kunt ook een wetsteen met een fijnere korrel gebruiken als u niet zeker bent van de scherpte.
Een wetsteen gebruiken om een mes te slijpen

Er zijn vele redenen waarom u een wetsteen zou moeten gebruiken om uw mes te slijpen. U kunt het meerdere malen gebruiken en een fijne rand aan uw mes krijgen. U moet zich er echter van bewust zijn dat ongelijke randen ertoe leiden dat uw mes niet efficiënt snijdt. U moet ook weten dat wetstenen na verloop van tijd verslijten. Om de juiste wetsteen te kiezen, kunt u trial-and-error uitvoeren. Er zijn verschillende soorten stenen en materialen, en de kosten, duurzaamheid en hoe snel ze zullen slijten zijn factoren die u in overweging moet nemen.

Om een wetsteen te gebruiken, moet u hem eerst in water weken. Als u dit gedaan hebt, legt u het mes op de steen met de grove kant naar boven. Begin dan met het blad over de steen te vegen door er lichte druk op uit te oefenen. Herhaal dit proces aan beide kanten van het blad. Nadat u klaar bent met het proces, dient u de wetsteen van het mes te verwijderen en het te laten drogen.

Om de wetsteen te gebruiken, legt u het lemmet op de steen. Het moet nat zijn, maar niet doorweekt. Dit voorkomt dat uw mes wegglijdt. Probeer tijdens het gebruik van de steen de hoek constant te houden en werk langzaam. Het laatste wat u wilt is een bot mes! Houd in gedachten dat het gevaarlijk kan zijn om een bot mes te gebruiken. Daarom kunt u het beste de tijd nemen wanneer u een wetsteen gebruikt om een mes te slijpen.