Nationale carriere check
Image default
Zorg

Waarom je flossen beter niet kunt overslaan

Je wil natuurlijk een glimlach waar je je niet voor schaamt. Eentje die laat zien dat je gezond bent en dus goed voor je gebit zorgt. Hoewel de meeste mensen weten dat minstens twee keer per dag je tanden poetsen hierbij helpt, wordt flossen juist onderschat. Zit je bij je controle in de stoel bij een tandarts in Rotterdam, wordt je weer geadviseerd toch echt vaker te flossen. We gaan je uitleggen waarom dit nou zou belangrijk is. 

Waarom is flossen zo belangrijk? 

Ook al poets je nog zo goed je tanden, op sommige plekken kan je met je tandenborstel helaas niet komen. Het flossen van je tanden helpt bij het verwijderen van voedseldeeltjes en tandplak die zich tussen je tanden en onder je tandvlees ophopen. Tandplak is kortweg een kleverige laag van bacteriën. En als je die niet verwijdert kan dit leiden tot tandvleesontsteking (gingivitis), tandbederf en uiteindelijk zelfs tandverlies. Door regelmatig te flossen, voorkom je deze problemen en houd je je tanden en tandvlees gezond. 

Hoe floss je correct?

Het is goed om allereerst te bepalen welke type flossprikker je nodig hebt. Je kan dit aan je tandarts of mondhygiënist vragen om het zeker te weten. Maar het hoort een dikte te hebben die net oncomfortabel voelt. Een floss die tussen je tanden past, maar niet te makkelijk. Ga iedere tand af, en beweeg een paar keer op en neer. Het kan zijn dat je gaat bloeden. Schrik hier niet van. Je tandvlees is gevoelig omdat je het niet vaak doet. Hoe langer je flosst, hoe minder je bloedt.

Maak er een routine van 

Het is nu zaak om het flossen in je dagelijkse routine te integreren. Stel een herinnering in op je telefoon. Of plak notities en stickers op je badkamerspiegel om eraan herinnerd te worden. Zorg ervoor dat het net als je tanden poetsen een onderdeel is dat je niet overslaat. Je kan de flosprikkers ook door heel je woning op allerlei plekken neerleggen, zodat je het snel tussendoor kan doen. Als je het nu niet opneemt in je dagelijkse routine, kan het zijn dat je over een paar jaar problemen ervaart met je gebit. Het is een kleine taak die veel ellende kan voorkomen!