Nationale carriere check
Image default
Dienstverlening

Werk vinden in tijden van corona

Door de coronacrisis hebben heel wat werknemers hun werk verloren. Vooral in sectoren die zwaar zijn getroffen door de maatregelen, zoals reisbureau’s of horecazaken. Werk vinden in tijden van corona is dus niet altijd even eenvoudig.

Zet je CV op punt

Eerst de basics. Pas indien nodig je CV aan. Die heb je namelijk voor elke sollicitatie nodig. Een goede CV laat je opvallen bij je toekomstige werkgever en laat de kans stijgen dat je effectief op gesprek mag komen. Daarnaast is het een goed idee om voor elke functie een aangepaste motivatiebrief te maken. Hiermee kan je jouw sterke kanten toelichten en uitleggen waarom jij de juiste kandidaat bent tussen alle sollicitanten. 

Zoek in de juiste sectoren

Niet alle sectoren zijn even zwaar getroffen door de coronacrisis. Sommige sectoren doen het net heel goed. Zoals de e-commerce, warenhuizen en de land- en tuinbouw. Misschien is er in een van deze bedrijven wel een functie die je aanspreekt? De kans is groot dat ze extra personeel zoeken om de drukte op te vangen.

Blijf solliciteren

De coronamaatregelen hebben ook mentaal een grote impact. Laat je niet ontmoedingen en blijf solliciteren. Door nu te solliciteren, onderstreep je je motivatie, doorzettingsvermogen, wendbaarheid en positiviteit.

Schaaf je competenties bij

Zit je even zonder werk? Dat is misschien het perfecte moment om je competenties bij te schaven. Er zijn tegenwoordig honderden online cursussen te vinden over diverse vaardigheden. Dat verhoogt je kansen op een nieuwe job aanzienlijk. 

Bereid jezelf voor op een videosollicitatie

De kans is groot dat sollicitaties wat anders verlopen dan vroeger. Tegenwoordig kiezen veel ondernemingen voor een sollicitatiegesprek via een videochat. Bereid jezelf optimaal voor met deze tips:

  • Kies een propere, neutrale achtergrond voor het gesprek
  • Zorg dat je camera werkt
  • Controleer je microfoon en het volume
  • Zorg dat je niet gestoord wordt (kinderen, telefoon, huisdieren…)
  • Doe eventueel enkele lampen aan wanneer de kamer te donker is
  • Leg gerust een ‘spiekbriefje’ bij je computer voor moeilijke vragen
  • Zorg dat je batterij is opgeladen, of steek het toestel in het stopcontact
  • Wees op tijd, net zoals bij een klassiek gesprek