Nationale carriere check
Image default
Aanbiedingen

4 Belangrijke tips voor beginnende freelancers

De gig economie groeit in verschillende delen van de wereld, waarbij elk land in zijn eigen manier de impact en verspreiding ervan weet te realiseren. Freelancers spelen een centrale rol in de gig economie, en doen alles van het schrijven van content, logistiek werk en horecaklussen tot het maken van geavanceerde apps en grafische ontwerpen. Freelancen is een geweldige manier om in tal van sectoren geld te verdienen, maar het kan voor beginnende freelancers moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven en kansen te vinden. Daarom hebben we hier 5 belangrijke tips op een rijtje gezet om freelancers te helpen slimmer te werken.  

1. Wees realistisch

Allereerst is het belangrijk om realistisch te zijn over het werk dat komt kijken bij het runnen van je eigen bedrijf. Er zullen momenten zijn dat je overweldigd wordt door taken en deadlines, en er zullen ook periodes van stilstand zijn wanneer klanten traag betalen of projecten worden geannuleerd. Je moet voorbereid zijn op zowel de goede als de slechte tijden als je van freelancen een succes wilt maken.

2. Ken jouw vaardigheden en identificeer jouw sterke punten

Een ander punt van overweging is of je hebt wat nodig is om een succesvolle freelancer te zijn. Dit omvat zaken als zelfdiscipline, tijdmanagementvaardigheden en een dikke huid – want als freelancer zul je vaak nee te horen krijgen wanneer je hoopt op een ja. Als je deze uitdagingen kunt overwinnen, dan is freelancen misschien wel iets voor jou!

Wanneer je freelancer wordt, bied je jouw diensten en vaardigheden meestal aan als freelancer in plaats van aan een voltijdse werkgever. Als je bijvoorbeeld een freelance schrijver bent, weet je dat de ontmoeting tussen freelancers en klanten het moeilijkst is. Freelancers moeten daarom hard werken om hun scala aan mogelijkheden te verbreden en te gedijen in een onafhankelijke wereld.

Dit omvat het aanleren van nieuwe vaardigheden, het benaderen van nieuwe potentiële klanten en nog veel meer. Hiervoor moet je als freelancer ontdekken wat jouw sterke punten zijn, wat je motiveert om in beweging te komen, en wat jou drijft om je te verbeteren. Door jouw eigen drijfveren in kaart te brengen, kun je je als freelancer persoonlijk en professioneel ontwikkelen. In wezen moeten we ons concentreren op wat we echt willen doen.

3. Kies jouw markt

Zodra je jouw vaardigheden hebt geïdentificeerd, begin met concentreren op het soort projecten waaraan je als freelancer wilt werken en het soort klanten waarmee je wilt samenwerken. Om een duurzame positie in een markt naar voorkeur te realiseren, zijn de volgende factoren van belang: 

  • Weet wat je graag doet + Wat je weet

  • Wat je kunt doen + Weten wat de markt wil

  • Wat de markt wil + Hoeveel klanten bereid zijn ervoor te betalen.

Geïnteresseerd om te werken wanneer je wilt, waar je maar wilt, zonder een vast contract? Kom dan werken bij StaffYou als Staffer! Hier vind je freelanceklussen in onder meer de horeca, logistiek, administratie, bezorging, productie en klantenservice. 

 

4. Maak een portfolio

Voor freelancers is het van vitaal belang om een portfolio te hebben die kenmerkend is voor de producten of diensten die je aanbiedt. Laat klanten zien wat je kunt en maak verschillende projecten. Neem de tijd om jouw portefeuille regelmatig te herzien en bij te werken.