Nationale carriere check
Image default
Vervoer en transport

Let hierop bij het kopen van een wagenpark dashcam

Een wagenparkbeheerder heeft een breed scala aan taken. En hoe groter het wagenpark, hoe meer verantwoordelijkheden er bij komen kijken. Want hoe zorgt u ervoor dat u op de hoogte blijft wat er speelt onder uw chauffeurs en dat ze veilig rijden? Maak gebruik van een dashcam. Kies hierbij niet voor een recreatieve dashcam, maar een dashcam voorzien van functionaliteiten die uw werk als wagenparkbeheerder makkelijker maakt. 

Een dashcam kopen voor uw wagenpark is makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod is enorm en met de specifieke en technische termen is het lastig om een keuze te maken. Zeker wanneer u hier niet in thuis bent. In deze blog geven we een aantal pijlers waar u rekening mee kunt houden bij het kopen van een dashcam voor uw wagenpark. 

Waarom een dashcam kopen van toegevoegde waarde is

Het is belangrijk om te starten bij de beweegreden waarom u tot de keuze bent gekomen om een dashcam te kopen voor uw wagenpark. De reden mag nooit zijn om uw chauffeurs in de gaten te houden. Zij moeten zich vrij blijven voelen om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. U koopt een dashcam omdat het verschillende voordelen heeft voor uw bedrijf, maar juist ook voor uw chauffeurs. 

 

  • De dashcam legt beelden vast die kunnen dienen als bewijslast. Dit kan bij een bedrijfsongeval zijn, maar ook wanneer er sprake is van diefstal of vandalisme. De beelden kunt u gebruiken bij een rechtszaak of om de afwikkeling met de verzekeraar te vereenvoudigen.  

  • Koopt u een dashcam met slimme video? Dan krijgt u een melding wanneer er sprake is van gevaarlijk rijgedrag. De AI-engine signaleert specifiek rijgedrag. Hieronder valt abrupt remmen, snel door de bocht gaan en te snel optrekken. U krijgt een melding met de video die een classificatie heeft als aanrijding, gevaarlijk, agressief rijden of laag risico.

  • U beschermt uw chauffeurs wanneer ze te maken hebben met vreemde bijrijders (taxichauffeurs) of overvallers tijdens het bezorgen van goederen. Uit onderzoek blijkt dat zakelijke voertuigen, voorzien van een dashcam, mensen met slechte bedoelingen afschrikken.

4 Zaken om op te letten bij het kopen van een dashcam

Ieder bedrijf, en daarmee ieder wagenpark, verschilt. Zo ook de behoeften en wensen waar een dashcam aan moet voldoen. Toch zijn er 4 overkoepelende zaken waar je als bedrijf op kunt letten bij het kopen van een dashcam. 

  1. Ga de wet- en regelgeving na voor het gebruiken en kopen van een dashcam

Misschien niet het eerste waar u aan denkt wanneer u een dashcam wilt kopen. Zeker wanneer uw chauffeurs over de grens gaan is het belangrijk om rekening te houden met wetten en regels van dat land. Zo raadt de ANWB het kopen van dashcams af wanneer uw chauffeurs door Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Spanje rijden. Het is zelfs verboden in Luxemburg, Portugal en Oostenrijk. 

  1. Kies voor de juiste beeldkwaliteit

HD-ready, Full HD en 4K kwaliteit, voor welke moet u kiezen? Koop een dashcam met Full HD. Dit zorgt voor de meest duidelijke beelden. Kijk ook naar de beeldkwaliteit voor wanneer het donker is. Het is belangrijk dat ook ‘s avonds u de voordelen van een dashcam kunt gebruiken. 

  1. Let bij het kopen van een dashcam op de kijkhoek

De kijkhoek is de grootte van de hoek waarbinnen de beelden worden opgenomen. Dit is heel belangrijk. Hoe breder de kijkhoek, hoe beter. Zo wordt meer vastgelegd en neemt u tegelijkertijd de dode hoek mee. 

  1. Dashcam kopen met 1 of 2 camera’s

U heeft ook een keuze om een dashcam te kopen met 2 camera’s. Zo kunt u er één aan de achterkant van het zakelijk voertuig plaatsen. 

 

U kunt er altijd voor kiezen om u te laten informeren door een expert. Op basis van uw verhaal, wagenpark en de bijbehorende wensen en behoeften geven ze een selectie van welke dashcam u het beste kunt kopen.

 

https://www.verizonconnect.com/nl/oplossing/dashcam/