Nationale carriere check
Image default
Bedrijven

Ontslagen op staande voet

Een werkgever heeft het recht om werknemers te ontslaan of geen nieuw contract meer te geven. Echter is het zo dat hier wel bepaalde regels voor zijn, door deze regels worden de belangen van werknemers beschermd. Een werkgever mag jou dus niet zomaar ontslaan zonder dat er sprake is van een geldige reden. Verder heb jij als werknemer het recht om dit op tijd te horen. Je moet op de hoogte zijn van jouw rechten als werknemer om ervoor te zorgen dat deze geëerd worden door jouw werkgever. Gelukkig is het zo dat er ook vele advocaten zijn die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht en ervoor kunnen zorgen dat jij geholpen wordt bij een situatie waarin jij benadeeld bent.

Bescherming door de wet

Bescherming door middel van de wet houdt in dat jouw werkgever niet zomaar jou op staande voet mag ontslaan. Het is in principe de bedoeling dat de werkgever jouw termijn uit laat zitten. Zolang jouw contract loopt mag je dus doorgaan met werken voor de werkgever. Toch zijn er wel degelijk gevallen waarin de werkgever jou mag ontslaan en dit op geldige redenen gebeurt. Denk hierbij aan incidenten waarin diefstal voorkomt. Verder kan jij als werknemer niet zomaar besluiten om niet meer op te komen dagen zonder dat de werkgever jou hiervoor mag ontslaan.

Oneerlijk ontslag

Misschien dat het zo is dat jij ontslagen bent zonder dat er sprake is geweest van een vreemd incident. Je hebt geen diefstal gepleegd of fraude begaan en toch wordt je ontslagen. Dit is erg vreemd en vervelend en hierbij is er sprake van oneerlijk ontslag. Je loopt geld mis en zelfs reputatieschade op zonder dat dit klopt of rechtvaardig is. Bij oneerlijk ontslag heb jij de wetten aan jouw kant staan. Door gebruik te maken van een arbeidsrecht advocaat en een rechter kan jij ervoor zorgen dat jij een schadevergoeding krijgt. Een som geld waar jij recht op hebt indien jij benadeeld bent.

Advocaten staan voor je klaar

Gedurende dit proces zal een advocaat jou kunnen helpen. Natuurlijk kost het geld om een advocaat in te zetten. Toch is het zo dat deze optie voor veel mensen mogelijk is aangezien de overheid tevens verplicht is om een advocaat te financieren gedurende een rechtsproces. Maak dus vooral gebruik van jouw rechten en zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet. Kennis is immers macht. De advocaat kan jou vervolgens helpen aangezien deze veel kennis heeft meegekregen bij het doorlopen van een opleiding. Een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht is met name geschikt om jou te helpen indien jij een werknemer bent die onterecht is ontslagen.

Informatie en communicatie

Als werknemer is het erg belangrijk dat de communicatie met jouw werkgever verloopt op een manier die prettig is. Zorg ervoor dat jullie dezelfde taal spreken. Als jij ontslagen bent of ontslagen dreigt te worden vraag dan vooral naar de reden. De werkgever is immers verplicht om hier een goede reden voor te hebben en dit niet zomaar te doen. Verder is de communicatie die jij hebt met een advocaat ook erg belangrijk. Indien jullie dezelfde taal spreken verloopt de communicatie goed en kan je veel informatie verkrijgen.

Meer info: Omnius Advocaten