Nationale carriere check
Image default
Aanbiedingen

Wat is het verschil tussen een USB hub, een kabel converter en een docking station?

Docking stations, kabel converters en USB hubs, al deze termen heb je vast al wel eens voorbij horen komen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Je leest het allemaal in deze blog. Lees daarom snel verder!

Wat is een USB hub?

Een USB hub is eigenlijk een klein apparaatje met meerdere USB-aansluitingen of poorten. Eén van deze poorten sluit je bijvoorbeeld aan op je laptop. De andere poorten kun je vervolgens gebruiken voor het aansluiten van randapparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een toetsenbord, bedrade muis of printer. De functie van een USB hub is dan ook om het aantal beschikbare USB-poorten uit te breiden. Dit kunnen USB A poorten zijn, maar ook USB C poorten. Ook een combinatie hiervan is mogelijk. De poorten kunnen daarnaast werken op versie 2.0 of 3.0. Ook zijn er USB hubs op de markt die tevens over een ethernet poort beschikken. Deze poort maakt een bekabelde internetverbinding mogelijk. USB hubs zijn vooral ideaal in combinatie met een laptop met beperkt aantal USB-aansluitingen.

Wat kun je met een kabel converter?

Een kabel converter wordt gebruikt om signalen om te zetten. Het woord ‘converter’ stamt af van het Engelse woord ‘converting’, wat in het Nederlands ‘converteren’ of ‘omzetten’ betekent. Dat is ook precies wat een kabel converter doet: signalen omzetten in een ander signaal. Zo kun je een kabel converter bijvoorbeeld gebruiken om een USB C signaal om te zetten in HDMI. Er zijn verschillende soorten kabel converters te koop. Welke je precies nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de signalen die je wilt omzetten. Verdiep je hier eerst goed in!

Wanneer kiezen voor een docking station?

Ben je op zoek naar een zeer veelzijdig apparaatje dat over meerdere soorten aansluitingen beschikt? Denk aan verschillende USB A en C poorten, een ethernet poort, aansluitingen voor audioapparatuur, diverse videopoorten en kaartlezers? Dan is een docking station wellicht iets voor jou! Zoals je al wel kunt zien is een docking station vele malen uitgebreider dan een USB hub. Maar ook hier heb je natuurlijk de keuze uit verschillende opties. Van vrij simpele docking stations tot hele uitgebreide. Een docking station kopen doe je eenvoudig, snel en vertrouwd op Azerty.nl.

https://azerty.nl/laptops/