Nationale carriere check
Image default
Sport

Waarom komt Nederland maar niet in beweging?

Een gezond lichaam behoud je met de juiste voeding en een gezond beweegpatroon. Sporten is niet alleen gezond, maar ook erg leuk. Sporten als boulderen en padel worden de laatste tijd steeds populairder. Kijk bijvoorbeeld eens naar padel Roermond. Ondanks dat bewegen we in ons land structureel veel te weinig. De Nederlandse overheid doet er al jaren alles aan om de bevolking meer in beweging te krijgen, maar iedere poging lijkt tevergeefs, want we gaan ieder jaar gemiddeld minder bewegen. Waarom komt Nederland maar niet in beweging?

Het probleem

Voldoende bewegen is gezond. Niet alleen is het een belangrijke manier om overgewicht tegen te gaan, ook houdt voldoende beweging de bloedvaten, botten en spieren gezond. De overheid moedigt aan om elke dag 30 minuten te bewegen, maar dat blijkt heel moeilijk te zijn. Slechts 44% van de mensen in Nederland beweegt voldoende. Onder kinderen is dat 57%, onder volwassenen is dat 46% en onder ouderen slechts 38%.

Cultuur

Bewegen zit helaas niet meer zo in onze cultuur. Vandaar dat het ontzettend moeilijk is om mensen in beweging te krijgen. Veel mensen hebben een zittend beroep waarbij veel naar een scherm gekeken wordt. Van lang naar een scherm kijken in dezelfde houding wordt je mentaal moe, waardoor je na werk ook niet meer gaat sporten. Te weinig bewegen komt (klinkt misschien gek) het meest voor bij mensen in armoede. Die om de eindjes aan elkaar te knopen overdag misschien al een zittend beroep hebben en in de avond nog extra zittend werk doen.

Natuur

Hoewel bewegen gezond is, zit het niet in onze natuur om het leuk te vinden. Toen er duizenden jaren geleden nog geen supermarkten waren, was het maar de vraag wanneer je weer te eten zou krijgen. Het zit daarom in het menselijk instinct om energie te sparen. Toen handig, nu wat minder, want om ons heen is eten in overvloed en we hoeven daar absoluut niet meer achteraan te rennen. Het is dus een hele kluif om mensen in beweging te krijgen, maar een betere wereld begint bij jezelf! Kom daarom van die bank af en ga op zoek naar een manier van bewegen die bij jou past, of dat nou een wandeling, een voetbalclub of een rondje op de fiets is.